Čas branja: 5 min

Skoraj zagotovo ste v preteklih mesecih vsaj slišali za ChatGPT. Orodje, ki ga poganja umetna inteligenca, je obnorelo svet in odprlo številna vprašanja o tem, kako bo tovrstna tehnologija za vedno spremenila naš način dela. Scenariji se vrstijo od utopičnih do naravnost srhljivih – ne nujno v smislu prihodnosti iz serije filmov Terminator, pač pa z vidika negotovosti glede tega, katere službe ali celotne panoge bodo ob razmahu tehnologije morda postale odvečne. Prevajalska industrija se pogosto znajde v samem vrhu takšnih seznamov. O vplivu strojnega prevajanja smo že pisali, zdaj pa si na primeru orodja ChatGPT oglejmo še inteligentne sisteme in njihov vpliv na naše delo.

Kaj je ChatGPT?

ChatGPT je inteligenten jezikovni model, razvit s strani OpenAI. S tem naprednim orodjem lahko uporabniki klepetajo, postavljajo vprašanja, pišejo besedila, prevajajo in še več. ChatGPT razume naravni jezik in omogoča interakcijo z računalnikom na bolj človeški način. Uporabniki ga lahko izkoristijo za različne naloge in aplikacije, ki zahtevajo pametno razumevanje in generiranje besedil.

Morda vas ne bo presenetilo, da zgornjega odstavka nismo spisali mi, pač pa smo ChatGPT prosili, naj se opiše kar sam. V luči izbrane tematike smo se odločili, da bomo avtomatsko generirane odgovore vpletli v celoten članek. Zdaj, ko je skrivnost razkrita, bomo vse nadaljnje odgovore, za katere je poskrbel ChatGPT in jih naknadno nismo spreminjali, zapisali ležeče.

ChatGPT kot prevajalnik

ChatGPT smo prosili za pojasnilo, kako nam lahko pomaga pri prevajanju:

ChatGPT lahko uporabimo kot orodje za prevajanje tako, da vnesemo besedilo v izvornem jeziku, in model bo ustvaril prevod v ciljni jezik. Prednosti vključujejo hitrost in enostavnost prevajanja ter sposobnost obvladovanja različnih jezikov. Vendar pa ima nekaj slabosti. Lahko občasno naredi napake pri manj znanih ali specializiranih jezikih in izražanjih. Prav tako lahko prevodi niso vedno popolni in brezhibni. Pomembno je tudi opozoriti na vpliv kakovosti in zanesljivosti podatkov, iz katerih se je model učil, saj lahko to vpliva na natančnost prevodov. Redno preverjanje in povratne informacije lahko pomagajo izboljšati njegovo zmogljivost pri prevajanju.

Treba je poudariti, da ChatGPT primarno ni bil zasnovan kot orodje za prevajanje. Če mu damo tak ukaz, lahko vsekakor prevede besede, povedi ali celotne odstavke iz enega jezika v drugega. Kot pa nas opozori že sam, pri tem ne more jamčiti za izdelavo visokokakovostnih prevodov zahtevnih besedil na nivoju izkušene osebe. Zagotovo ste iz njegovih odgovorov opazili tudi, da slovenščine ne obvlada brezhibno. Kljub temu izdela preproste, vsakdanje prevode, ki nam lahko olajšajo razumevanje tujega jezika, podobno kot drugi strojni prevajalniki, na primer Google Translate in DeepL.

ChatGPT ima v primerjavi z omenjenima pomembno prednost: upošteva lahko dodatna navodila. Tako ga lahko prosimo, da besedila ne le prevede, pač pa to stori na točno določen način, na primer upošteva določeno različico jezika (npr. avstralsko angleščino), register, slovnični spol ipd. Je pri tem zanesljiv? V naslednjem članku bomo opravili test na podlagi različnih primerov.

Drugi načini uporabe v prevajalski industriji

Glavna prednost orodja ChatGPT morda niso njegove sposobnosti prevajanja, je pa lahko v pomoč pri marsikaterem drugem opravilu. Pravi takole:

Poleg strojnega prevajanja, ChatGPT je lahko v pomoč prevajalcem in drugim strokovnjakom z nudenjem informacij in nasvetov o jezikovnih vprašanjih, prevodnih dilemah in slovničnih pravilih. Prav tako omogoča izmenjavo strokovnih znanj in pomaga raziskati kompleksne izraze ter težje prevodne izzive. S tem prispeva k izboljšanju kakovosti prevajalskega dela in večji učinkovitosti pri reševanju jezikovnih problemov.

Pri prevajanju in na drugih strokovnih področjih lahko orodje pomaga pri iskanju navdiha in raziskovalnih virov ter nudi odskočno desko za razvoj idej. Kljub vsemu moramo biti pazljivi, saj je bil ChatGPT že zasačen pri potvarjanju informacij in torej ni popolnoma zanesljiv. Lahko ga dojemamo kot zmotljivega pomočnika, ki sicer zmore prečesati ogromno količino podatkov mnogo hitreje kot ljudje, a hkrati ni kos človeški sposobnosti kritičnega vrednotenja informacij. Pri uporabi ne smemo pozabiti na varnost in zasebnost podatkov. Čeprav ChatGPT zagotavlja enkripcijo podatkov, se uči iz uporabniških vnosov in odgovorov. Zatorej odsvetujemo njegovo rabo pri prevajanju povedi ali odstavkov, ki vsebujejo občutljive ali zaupne informacije o vas ali vašem podjetju.

Orodja z umetno inteligenco se neprestano izpopolnjujejo in nam bodo brez dvoma krojila prihodnost. Ali bodo nekoč v celoti nadomestila naše delo, bo pokazal čas, a za zdaj še lahko mirno spimo. Vseeno moramo slediti tehnološkemu napredku in ga s pridom izkoriščati.

Članke običajno zaključimo s prijaznim povabilom h komentiranju, podajanju mnenj in kontaktiranju v primeru povpraševanj po prevodih. Tokrat smo nalogo zaupali orodju ChatGPT:

Cenimo vaše povratne informacije in smo pripravljeni pomagati pri vprašanjih ali prevajalskih zahtevah. Stopite v stik z nami na info@alamma.eu za hitre in zanesljive jezikovne rešitve.